ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ


Η διαδικασία παραγωγής είναι διαφορετική τόσο για τα λευκά όσο και για τα κόκκινα κρασιά. Στα λευκά σταφύλια κάνουμε εκραγισμό την στιγμή που φτάνουν στο οινοποιείο, ακολουθεί ελαφρά πνευματική πίεση και στη συνέχεια ελεγχόμενη ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές με επιλεγμένες ζύμες. Στα κόκκινα σταφύλια γίνεται αποραγισμός, και οι ρόγες με τους χυμούς τους παραμένουν στον οινοποιητή περίπου μια εβδομάδα ώστε το κρασί να αποκτήσει το γνωστό ελκυστικό ρουμπινί χρώμα. Τόσο στο λευκό όσο και στο κόκκινο κρασί μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της ζύμωσης γίνονται μετρήσεις από τους χημικούς ενώ το τελικό προϊόν φιλτράρεται και μπαίνει πάλι σε δεξαμενές. Υπάρχει η κατηγορία εκείνη που θεωρεί ότι κάποια από τα κόκκινα κρασιά είναι σαν τις γυναίκες. Πρέπει να ωριμάσουν ώστε να αναδείξουν όλες τις δυνατότητές τους. Είναι εκείνα τα κόκκινα κρασιά που επιδέχονται παλαίωσης. Έτσι μπαίνουν σε γαλλικά δρύινα βαρέλια όπου παραμένουν από 6 έως 12 μήνες. Εκεί αναδεικνύονται καλύτερα η γεύση και το άρωμά τους ενώ «κλέβουν» και λίγο από το άρωμα του ξύλου. Τότε είναι έτοιμα για κατανάλωση. Έτσι οι λευκές ποικιλίες που καλλιεργεί η οικογένεια Φράγκου είναι το γνωστό Σαββατιανό, η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο και ο Ροδίτης. Οι κόκκινες ποικιλίες είναι το Αγιωργίτικο, το Merlot, το Syrah, το Cabernet Sauvignon, η Μαντηλαριά και το Grenache Rouge. Οι καλλιέργειες, συνολικής έκτασης περίπου 250 στρεμμάτων είναι ιδιόκτητες ή ανήκουν σε οινοπαραγωγούς που συνεργάζονται και βρίσκονται στα Σπάτα, στο Πικέρμι και τη Ραφήνα. Το οινοποιίο κυκλοφορεί στην αγορά 5 ετικέτες κρασιών τις οποίες διαθέτει και σε συσκευασίες επιχειρηματικών δώρων.
Κείμενο δανεισμένο από:  http://www.fragouwines.gr/ampelones.html

Back to Top